danger-veilig-op-reis

Veilig op reis

Veilig op vakantie

We weten dat u bijna op reis of vakantie gaat, maar u kunt nog steeds het beste de juiste maatregelen treffen om te zorgen voor uzelf en de andere leden van uw reisgezelschap.

Dit geldt in het bijzonder voor kinderen die zich waarschijnlijk minder bewust zijn van de mogelijke risico’s dan u.

Het spreekt vanzelf dat we u attent willen maken op de noodzaak om voorzichtig te zijn en de nodige maatregelen te treffen tijdens uw verblijf in het buitenland, hierbij hebben wij uw hulp en medewerking nodig.

We vragen u de volgende informatie zorgvuldig door te nemen samen met eventuele andere informatie die wij, onze agenten of leveranciers u geven voor uw vertrek, tijdens uw vlucht en wanneer u aankomt op de plaats van bestemming en bij uw hotel.

Zorg dat u weet wat u moet doen in geval van brand en waar de nooduitgangen zijn van uw accommodatie en rond het zwembad, en zorg dat u weet hoe eventuele onbekende kooktoestellen werken.

Voor eventuele vragen kunt u terecht bij uw vertegenwoordiger of bij iemand van het personeel. Het is belangrijk dat u zich ook op de hoogte stelt van eventuele overige informatie die u krijgt of die opgehangen is.

Zwembaden en waterfaciliteiten

Bij sommige hotels en appartementen zijn lokale bewoners en andere vakantiegangers die niet verblijven op de accommodatie welkom in het zwembad en in andere faciliteiten op het complex.

Daardoor kan het rond de zwembaden soms druk zijn en kunnen plekken om te zonnebaden en beschikbare ligstoelen beperkt zijn. Maak voor het zwemmen gebruik van de bij het zwembad aanwezige douches, daarmee helpt u de verspreiding van mogelijke infecties voorkomen en blijft het zwembad schoon.

Zoet of zout water

Het zwembad van uw accommodatie kan gevuld zijn met zoet of zout water. Elk zwembad is anders en de meeste hotels en appartementencomplexen hebben geen badmeesters, daarom wordt u ten zeerste aangeraden om u bekend te maken met de indeling van het zwembad en te kijken waar de diepe en ondiepe delen zich bevinden voordat u of iemand anders uit uw gezelschap er gebruik van maakt. Kinderen moet altijd begeleid worden door een volwassene.

Diep en ondiep

Gebruik het zwembad niet in het donker of als het gesloten is, zelfs niet als het zwembad onderwaterverlichting heeft. Ga nooit zwemmen als u alcohol gedronken hebt.Bij sommige van onze hotels en appartementencomplexen kunnen waterfaciliteiten zoals glijbanen en stroomversnellingen op de foto staan die sinds de opnames mogelijk vervangen of verwijderd zijn.

Veel vakantiegangers kunnen genieten van glijbanen en stroomversnellingen. Daarom willen we u graag wijzen op de volgende belangrijke veiligheidsinformatie:Het beleid met betrekking tot badmeesters en toezicht op waterglijbanen kan variëren en mogelijk is niet bij alle hotels/appartementencomplexen altijd een gekwalificeerde badmeester aanwezig.

Appartement of hotel terras balkon

Er kunnen beperkingen gelden wat betreft leeftijd en lengte. Zwem niet rond de uitmonding van glijbanen en dergelijke en zorg dat u zo snel mogelijk bij de uitmonding vandaan zwemt of loopt. Sommige glijbanen en waterfaciliteiten zijn niet geschikt voor slechte zwemmers, zwangere vrouwen of mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Bekijk de aanwijzingen zorgvuldig voordat u de faciliteiten gebruikt. Alle kennisgevingen en zwembadregels voor veilig gebruik van de glijbanen en waterfaciliteiten moeten te allen tijde worden opgevolgd. De openingstijden van de glijbanen kunnen gedurende de dag beperkt zijn, meestal met een minimum van anderhalf uur in de ochtend/middag.

De openingstijden zijn tevens afhankelijk van de weersomstandigheden en het beleid van het hotel. De faciliteiten zijn mogelijk niet het hele seizoen beschikbaar. Gebruik de waterfaciliteiten nooit als ualcohol gedronken hebt.

Buitenlandse veiligheidsnormen

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de diensten en faciliteiten van onze leveranciers in het buitenland ligt bij hen. De diensten en faciliteiten zijn hun eigendom en worden door hen beheerd.

Onze leveranciers zijn gebonden aan lokale normen. Helaas zijn de veiligheidsnormen en regelgeving in het buitenland mogelijk niet van hetzelfde niveau als in Nederland.

Zo kunnen het ontwerp en de hoogte van balkons afwijken. Het bepalen en handhaven van lokale regelgeving is een zaak voor de autoriteiten van het land en de buitenlandse leverancier van de diensten. U dient hier tijdens uw vakantie rekening mee te houden.

Maagklachten

Bij vakanties in het buitenland komen maagklachten nog altijd vrij algemeen voor doordat u blootgesteld wordt aan een andere omgeving. U kunt op allerlei manieren proberen te voorkomen dat u dit overkomt, bijvoorbeeld door geen eten te nuttigen dat niet helemaal gaar is, door geen ijs in uw drinken te nemen, door voldoende flessenwater te drinken en door niet te veel in de zon te blijven.

Op pad

Vanwege het ruwe terrein en de ongelijkmatige oppervlakken raden we u aan om extra voorzichtig en oplettend te zijn wanneer u tempels en andere bezienswaardigheden bezoekt, alsmede bij het oversteken. Criminaliteit tegen mensen en eigendommen maakt overal ter wereld deel uit van het leven en u hebt dezelfde verantwoordelijkheid voor uw eigen veiligheid als wanneer u thuis bent.

Veiligheid

Op sommige plekken is de plaatselijke politie mogelijk niet zo behulpzaam of geïnteresseerd wanneer u aangifte doet van diefstal of wanneer u bevestiging voor de verzekering nodig hebt. Let daarom altijd goed op uw eigendommen.

U kunt katten, honden en andere dieren het beste niet benaderen, ze kunnen besmet zijn met hondsdolheid wat overgedragen kan worden via beten en krabben. Wees voorzichtig wanneer u de zee in gaat, de bodem is ongelijkmatig en verandert van diepte.

De zee kan verraderlijk zijn en wij hebben het strand of de bodem niet gecontroleerd op veiligheid.

Externe diensten

Als u ervoor kiest om diensten ter plaatse te boeken bij de dienstverlener/lokale onderneming, raden we u aan om te controleren of uw reisverzekering de diensten dekt die u boekt en waaraan u deelneemt, en dat u het bedrijf dat de diensten aanbiedt leert kennen alsmede de geldende voorwaarden en lectuur/documentatie die u krijgt.

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat we niet kunnen zien, ruiken of proeven. Het is het product van de onvolledige verbranding van verschillende brandstoffen zoals steenkool, hout, houtskool, olie, kerosine, propaan en aardgas.

Tekenen van koolmonoxide

Gastoestellen
Neem onmiddellijk contact op met de receptie als u bang bent dat er een warmwatertoestel op gas in uw slaapvertrek aanwezig is.
Aangezien CO geen geur of smaak heeft en onzichtbaar is, is het belangrijk om de tekenen van de aanwezigheid ervan te herkennen. Elk van de onderstaande voorbeelden kan een teken zijn van de productie van koolmonoxide door een defect apparaat:

  • Een zwakke of ‘luie’ gele of oranje vlam van een fornuis of geiser; het moet een felle, heldere blauwe vlam zijn
  • Donkere vlekken of zwarte strepen op of rond toestellen
  • Een waakvlam die regelmatig uitgaat
  • Een grote hoeveelheid condensatie in de ruimte en op de ramen

Symptomen
Aangezien koolmonoxide niet waarneembaar is met de menselijke zintuigen, hebben we mogelijk niet door dat we eraan blootgesteld worden. De eerste symptomen van lichte tot gemiddelde koolmonoxidevergiftiging lijken op de griep, maar zonder koorts.
Onder andere: Hoofdpijn, Vermoeidheid, Kortademigheid, Misselijkheid, Duizeligheid
Zware koolmonoxidevergiftiging resulteert in geleidelijk steeds ernstigere symptomen, zoals: Braken, Verwardheid, Verlies van spiercoördinatie, Verlies van bewustzijn

Legionella

De legionellabacterie kan overal in leidingwater voorkomen: in openbare gebouwen, thuis en ook op vakantiebestemmingen. Normaal gesproken levert dit geen extra gevaar op, echter een plotseling hoge concentratie van de bacterie kan, door inademing, in sommige gevallen een besmetting veroorzaken.

Op internationaal niveau is een protocol afgesproken met bindende maatregelen die moeten worden getroffen zodra het Europese meldingscentrum een bericht stuurt over een mogelijke besmetting in een vakantieaccommodatie.

Het blijft echter raadzaam ook zelf altijd alert te zijn en een arts te raadplegen, indien je je tijdens of kort na je vakantie niet lekker voelt. Met antibiotica is de aandoening goed te behandelen. Bron Nmr.

Lastminute Schiphol wenst u een veilige reis of vakantie!