10 tips voor veilig vliegen

10 Tips voor vliegen in economy class

5 juni 2020 Door lastminute Uit

10 Tips voor vliegen in economy class

Ga je binnenkort vakantie met het vliegtuig? Dan hebben we hier 10 tips om zo fit mogelijk op je bestemming aan te komen!

Zon, zee en lekker of heerlijk op avontuur. Jouw ultieme vakantiebestemming heeft het vast allemaal in petto..

Voor een vakantie naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Australië Thailand, of Indonesie moet je als reiziger eerst behoorlijk afzien in het vliegtuig.

De combinatie van ongemakkelijke stoelen slapeloosheid, en het eten wat je in het vliegtuig krijgt kunnen op je zenuwen werken, maar laat die vlucht je nu even niet weerhouden om je droomreis te maken.

Welkom aan boord van het vliegtuig

1. Vlieg op het juiste moment

Als je naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten vliegt, dan is het wel zo prettig om laat in de middag of avond te arriveren in verband met een jetlag. Bij aankomst kun je meteen rusten of gaan slapen en de volgende ochtend lekker uitgerust opstaan.
Vlieg je richting Azië, het (wijze) oosten, dan is het echt lastiger om je ritme aan te passen omdat je ‘tegen de klok in’ vliegt.

Kan je makkelijk slapen in een vliegtuig dan is het slim om een nachtvlucht te boeken, zodat je in de ochtend bij aankomst meteen aan je vakantie kunt beginnen. Is slapen tijdens de vlucht voor jou lastig , dan is een dag vlucht een betere keus.

2. Breng ook gerust zelf eten mee

Heb je een dieet of ben je vegetarisch dan is het erg handig om vooraf je voorkeuren aan de luchtvaartmaatschappij door te geven als ze die optie aanbieden, in de meeste gevallen kan dat wel. Ben je niet zo gek op vliegtuigvoedsel dan kun je natuurlijk ook gewoon zelf wat eten meenemen. Even vragen en ze warmen het vast voor je op…

3. Reserveer je plek

Als je moeite hebt met in slaap vallen tijdens de vlucht, selecteer dan een stoel aan het raam. dan val je niet in slaap op de schouder van een onbekende medepassagier, maar tegen de zijkant van het vliegtuig. Ook hoef je niet op te staan als iemand naar het toilet moet. Heb je een zwakke blaas, neem dan vooral een plek naast het gangpad zodat je elk moment van de vlucht naar de wc kan. Wil je extra beenruimte dan is een plek bij de nooduitgang of voorin het vliegtuig toch wel het meest ideaal.

4. Entertainment

Heb je de allernieuwste serie op bv Netflix nog niet gezien? Dan is een lange vlucht de uitgelezen kans om die te gaan bekijken. Vliegtuigmaatschappijen bieden ook vaak gratis films, series en games aan. Je reis zal echt wel sneller gaan tijdens een goede film! Een goed boek of fijne muziek kan ook helpen om de tijd door te komen…

5. Blijf bewegen in het vliegtuig

Lang stilzitten is niet goed voor de bloedsomloop en spieren, dus ga tijdens de vlucht ook af en toe in beweging. Maak een wandelingetje door het gangpad van het vliegtuig, of even een poosje staan in het gangpad doet ook wonderen. Doe wat yoga oefeningen met je buurman of buurvrouw en neem een toch nog een extra plaspauze. Als je benen gaan tintelen, dan ben je al te laat met bewegen. Af en toe draaien met die voeten en kuiten schijnt een goed idee te zijn.

6. Drink veel water

Liever geen alcohol en koffie dus, maar wel veel water drinken! Het drinken van water op een lange vlucht is belangrijk. De droge airco lucht in vliegtuigen kan (net als alcohol) het lichaam uitdrogen en verergert de jetlag. Blijf dus hydrateren met water drinken! Oordopjes helpen om je even weer in stilte te brengen trouwens.. ook handig tijdens dalen en opstijgen om op iets te kauwen.

7. Nekkussen

De kans op een stijve nek in je vliegtuigstoel is best wel groot. Neem daarom een simpel nek kussen mee in het vliegtuig. Reis je overdag maar wil je toch je ogen even dicht doen dan is een slaapmasker een slimme manier om het licht buiten te sluiten en heerlijk even weg te dromen…

Weet je zeker dat een nekkussen, koptelefoon en slaapmasker je niet zullen helpen in slaap te komen, dan is een slaapmiddeltje je enige optie. Van een reistabletje wordt je ook een beetje slaperig bv. suprimal

8. Toilettas en natte schoonmaak doekjes

Het is altijd slim om een toilettas in te pakken met wat opfrissertjes voor tijdens je vlucht. blijf wel binnen de grens van 100 ml. per flesje. Bijvoorbeeld ontsmettingsmiddel of de zitting , tafel of armleuningen schoon te maken. Bodylotion en een beetje tandpasta en een tandenborstel zijn ook handig. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden deze producten aan

9. Kleed je goed

Comfort gekleed is gemakkelijk tijdens een lange vlucht. Je hangt in zo’n vliegtuigstoel, vouwt jezelf in onmogelijke posities en hebt het dan weer te warm, dan weer te koud. Licht gekleed met laagjes er over . Dekentje kan je altijd krijgen van de steward of stewardess.

10. Extra tips

Zet je horloge en mobiel op de tijd van je bestemming. Dat helpt om je alvast aan de nieuwe tijdzone te laten wennen.

Oordopjes helpen om je even weer in stilte te brengen trouwens of even te ontspannen, ook handig tijdens dalen en opstijgen

Kauwgom kauwen helpt om je dichte oren weer open te krijgen ogf met gesloten neus druk te zetten op je oren.

Rij 1

In de vliegtuigen van EasyJet en bv. Transavia voor korte vluchten, staat stoel rij 1 ABC bekend als de beste zitplaats. Hier krijg je extra beenruimte, heb je grote kans dat je als eerste je eten en drinken krijgt en kun je ongehinderd naar buiten kijken zonder dat een vliegtuigvleugel het uitzicht belemmert. 1 DEF heeft iets minder beenruimte meestal.

Vermijd rij 44
In de Boeing 777-vliegtuigen, waarmee KLM, Emirates en oa. British Airways veel mee vliegen, kunnen de zitplaatsen op rij 44 en 45 beter vermeden worden. Hier heb je minder beenruimte, kan de stoel minder ver naar achteren en zit je erg dicht bij de wc’s en de crew. 

Last minute Schiphol wenst je een prettige aangename vlucht….

Bekijk hier al onze voordelige vliegtickets

klik hier >>


Klik hier voor de beste KLM vliegticket deals klik hier >>