caribbean-ABC-eilanden-vakantie

ABC-eilanden

De A B C-eilanden Nederlandse Antillen

De Caribische eilanden Aruba , Bonaire en Curaçao zijn de drie meest westelijke eilanden van de Antillen in het Zuid-Caribisch gebied voor de kust van Venezuela. Ze zijn gezamenlijk bekend als de Nederlandse ABC-eilanden.

Hun gedeelde Nederlandse koloniale geschiedenis en West-Indisch erfgoed, plus hun toevallige locatie buiten de tropische orkaangordel, maken deze eilanden tot een begeerde speeltuin voor overwinteraars, zonaanbidders, enthousiaste windsurfers en duikers. 

De eilanden hebben een gevarieerd terrein, ongerepte stranden, koraalriffen en een sfeer buiten de gebaande paden die rustige globetrotters aantrekken.

Aruba ligt ongeveer 25 kilometer uit de kust van Venezuela, Curaçao ligt ongeveer 65 kilometer ten noorden van Venezuela en Bonaire ligt op 80 kilometer afstand van Venezuela. 

ARUBA

Aruba is het meest ontwikkelde van de eilanden, met golfbanen, winkelcentra, casino’s en internationale restaurants in de hoofdstad Oranjestad en de omliggende resort gebieden.

Een deel van het Koninkrijk der Nederlanden, Nederlands is de officiële taal (zoals het is op Bonaire en Curaçao) en Engels wordt vaak gesproken, maar inwoners van alle drie de eilanden spreken ook Papiaments, een Creoolse taal die Portugees, Spaans, Nederlands en Engels combineert , en is de tweede officiële taal van Aruba.

Bekijk meer over Aruba hier >

Het droge, zonnige klimaat en de fijne stranden trekken vakantiegangers en kopers van tweede huizen aan uit de VS, Nederland en Venezuela. 

De constante passaatwinden maken het eiland tot een magneet voor windsurfers en kite surfers die in hun kleurrijke vaartuigen de ondiepe Caribische wateren bevaren.

Er zijn directe vluchten vanuit Amsterdam. Het weer op Aruba is fantastisch: gelijkmatige temperaturen, mooie passaatwinden en weinig regen in de winter.

Elk eiland heeft zijn eigen munteenheid – die van Aruba is de Arubaanse florijn, maar ook Amerikaanse dollars worden geaccepteerd.

Bekijk meer over Aruba hier >

Bonaire

Omringd door verbluffend diverse koraalriffen die worden beschermd door een nationaal zeepark, is Bonaire een duikparadijs onder de golven, van papegaaien- en engelvissen tot verpleegster-haaien en pijlstaartroggen.

Aan de oppervlakte is kajakken populair en landrotten kunnen fietsen door het Washington-Slagbaai National Park op de noordpunt van het eiland en langs het Gotomeer, een zoutmeer met vlammende roze flamingo’s. 

Terwijl de belangrijkste stad Kralendijk een aantal zeer goede restaurants heeft Bonaire niet de toeristische infrastructuur die op Aruba te vinden is of de commerciële macht van Curaçao, en kan het alleen per vliegtuig worden bereikt , aangezien er geen veerdienst is vanaf de andere eilanden of Venezuela. 

Bekijk meer over Bonaire klik hier >

Curaçao

Curaçao, het grootste van de drie eilanden, heeft ook de grootste bevolking en een van de hoogste levensstandaarden in het Caribisch gebied vanwege de goed ontwikkelde olieraffinage-activiteiten en andere industrieën. De hoofdstad Willemstad, gevestigd in 1634, is het financiële en commerciële centrum van het leven op het eiland, evenals een Unesco-werelderfgoed, dankzij de goed bewaard gebleven, suikerspin-kleurige Nederlandse koloniale architectuur en gebouwen zoals de Mikve Israel Synagoge, de oudste synagoge die in gebruik is op het westelijk halfrond. De slavernijgeschiedenis van Curaçao is te zien op de plantages op het platteland en is gedocumenteerd in het mooie Kura Hulanda Museum.

Bekijk meer over Curaçao klik hier >

Er zijn directe en non-stop vluchten naar het eiland vanuit Amsterdam Nederland. De afgelegen stranden aan de westkust van het eiland, van Willemstad noord tot Westpunt, zijn populair om te snorkelen en te zonnebaden. In 2010 werd het eiland een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en kreeg het meer controle over zijn belastinginkomsten en bestuur. 

De valuta verandert in 2013 van de Nederlands-Antilliaanse gulden, ook wel de florijn genoemd, in de Caribische gulden, maar de prijzen worden doorgaans in Amerikaanse dollars genoteerd.

Bekijk meer over Curaçao klik hier >